de faljerilmolen

Iedereen die ooit les heeft gehad op ’t Vossenhol kent hem wel, voornamelijk door opmerkingen als: ‘Kun je misschien even op de molen afvaren?’. Jawel, het gaat hier om de molen aan de Dieperpoel op het Faljeril. Maar, wat weten we er nou eigenlijk van? De molen op het Faljeril is gebouwd in 1935 door molenmaker G. Sepers te Hazerswoude, naar het ontwerp van A.J. Dekker uit Leiden.

De molen heeft de originele naam Faljerilmolen gekregen van de bouwer. Het type molen is een poldermolen, is nog steeds maalwaardig en heeft een vlucht van 4,60 meter. De molenaar is de heer J.M. Blok. Doordat het de molen op de zuidzijde van het eiland staat en vanaf de noord-, oost-, en westzijde omgeven is door bomen en struiken heeft het alleen nog maar functie als de wind uit een zuidelijk hoek komt.

De molen, een poldermolen met een vlucht van 4.60 meter, heeft de originele naam Faljerilmolen gekregen van de bouwer.

Ooit heeft de Rijnlandse molenstichting de molen gekocht van de toenmalige eigenaren van het eiland (de familie Blok). Omdat het eiland eigendom was van drie broers is ooit het bedrag verhoogd van 1 gulden naar 1,50 gulden zodat de eigenaren een gelijke deling konden treffen. Tegenwoordig is het eiland niet meer het eigendom van de familie Blok, een aantal jaar geleden is één van de broers overleden.
Zijn zoon en dochter konden niet over de verdeling eens worden. Toen is het verkocht aan een buitenstaande familie. Dit is het gedeelte dat naar ’t Vossenhol gericht is. Zo, als we het nog een keer over de molen hebben, dan weten we in ieder geval waar we over praten. En hopelijk weten jullie er dan ook goed recht op af te varen!