Veelgestelde vragen
vragen over het zeilen
We werken in de Kaagweken heel gericht toe naar het behalen van een diploma. Daartoe krijg je elke dag op je eigen niveau intensief zeilinstructie volgens vaste lesprogramma’s; overdag in de boot, ’s avonds een uurtje theorieles op de kant. Niet voor niets zijn onze instructeurs daarom heel grondig opgeleid: Natuurlijk in het zeilen zelf maar ook in het lesgeven. Om goed te beoordelen of je een diploma krijgt, doe je examen: Op donderdagavond een theorie-examen en op zaterdagochtend praktijk in de boot. Lukt het (net) niet om een diploma te halen, dan krijg je wel een vorderingenstaat mee naar huis waar op staat hoe ver je bent en waar je nog aan moet werken.
Officieel kan je met je Vossenhol diploma overal een open kielboot huren. Sommige verhuurders vragen wel om een CWO-1 of vergelijkbaar diploma. Het Vossenhol B-diploma ligt qua niveau hoger dan het CWO-1 diploma dus als je dit hebt behaald kun je je bij weinig tot matige wind uitstekend redden. Zijn de weersomstandigheden zwaarder (windkracht 5 en hoger) dan adviseren wij het huren van een open boot pas te doen nadat je je C-diploma hebt behaald. Lees hier het overzicht van alle zeildiploma’s van ’t Vossenhol.
Wij vinden de Zestienkwadraat al 70 jaar de beste instructieboot die er is. Het is namelijk een open zeilboot die onder alle omstandigheden betrouwbaar is en waarin we dus uitstekend zeilles kunnen geven. Bovendien is hij groot genoeg om samen met drie anderen in te zeilen. Zo leer je niet alleen van de schipper maar help je ook elkaar. Je bent aan boord dus altijd actief betrokken bij het zeilen, ook als je niet aan het roer zit. Lees hier meer over onze zeilvloot.
Botenverhuur P.J. Möllers
Huigsloterdijk 412
2158 LS Buitenkaag
tel (0252) 54 44 94
www.jachtwerfmollers.nl
vragen over het inschrijven
Dat mag zeker. Uw kind zal dan waarschijnlijk wel zo’n beetje de oudste zijn, maar als hij of zij dat zelf geen probleem vindt, is het dat voor ons ook niet. Uw kind is dus meer dan welkom in het Jeugdweekend!
Het motto van ’t Vossenhol is: Alles met zijn allen. We doen er vanaf het begin dan ook alles aan om te zorgen dat iedereen zich snel thuis voelt en onze ervaring is dat dat heel goed lukt bij kinderen die alleen komen (vaak zelfs sneller dan kinderen die met een vriendje/vriendinnetje komen!). De eerste avond wordt veel aandacht besteed aan het kennismaken met de andere kinderen, de stafleden en het gebouw.
vragen over speciale omstandigheden
Op ’t Vossenhol hebben we beperkte kookruimte. Tijdens het ontbijt en de unch heeft uw kind keuze uit wit/bruin brood, divers hartig/zoet beleg en diverse dranken (melk/thee/limonade/water).
We koken ’s avonds één maaltijd voor het hele kamp. Is uw kind vegetarisch, dan is dat geen probleem. Van de maaltijden die wij maken, kunnen we een vegetarische variant maken.
Heeft uw kind een ander dieet of een allergie? Dan kunnen wij daar helaas niet voor koken. Wél kunt u uw kind avondmaaltijden – apart verpakt per maaltijd met zijn/haar naam erop – meegeven en zo nodig ook brood en beleg. Die kunnen we op ’t Vossenhol dan invriezen en voor het gebruik voor uw kind opwarmen c.q. ontdooien. Voor ons is wel heel belangrijk dat u dit vermeldt bij het inschrijven van uw kind in het ‘Opmerkingen’-veld.
Tijdens de trektocht in de Frieslandweken is het i.v.m. de zeer beperkte kookruimte helaas niet mogelijk aparte maaltijden op te warmen.
Heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op!
’t Vossenhol wordt geleid door enthousiaste studenten die uw kind een onvergetelijke tijd willen bezorgen. Zij zijn géén professionele zorgverleners. Het is daarom belangrijk dat uw kind de verantwoordelijkheid voor het gebruik van medicijnen en/of het omgaan met zijn/haar (lichamelijke of psychische) aandoening zelf kan nemen. Voor ons is het wel heel belangrijk dat u bij het inschrijven van uw kind in het ‘opmerkingen’-veld aangeeft welke medicijnen uw kind gebruikt of waar uw kind last van heeft.
Medicijnen worden aan het begin van de week in bewaring gegeven aan de HM (Hoofd Mams). Uw kind kan iedere dag zijn/haar medicijnen voor inname bij de HM ophalen.
Heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op!
Op ’t Vossenhol gaat veel aandacht uit naar het creëren van een warme, actieve en gezellige sfeer. Onze ervaring is dat kinderen zich daar meestal snel bij thuis voelen. Daar hoort ook bij dat we ‘met zijn allen’ even helemaal weg zijn van de wereld. Zonder mobieltjes, zonder Facebook en voor het eerst ook even los van thuis. We zijn dus geen dag-kamp, waarbij kinderen overdag gebracht en ’s avonds opgehaald kunnen worden. Vaak is dat spannend, maar onze ervaring is dat ze vol enthousiaste verhalen weer thuiskomen.
Uiteraard houden we goed in de gaten of uw kind lekker in haar/zijn vel zit. Mocht uw kind toch last van heimwee hebben, dan neemt de staf contact met u op. De keuze is dan aan u en uw kind of hij/zij naar huis wil of toch tot het eind van de week op ’t Vossenhol wil blijven.
Op ’t Vossenhol doen we alles met zijn allen en creëren we een fijne en harmonieuze sfeer binnen het kamp. Er is geen ruimte voor ongewenst gedrag, zoals pesten, dat het kamp beïnvloedt en/of de staf overbelast.
Als een kind grensoverschrijdend gedrag vertoond, wordt dit eerst één op één met hem/haar besproken. Als het gedrag blijft aanhouden dan nemen we contact op met de ouders en kan het zijn dat het kind het kamp moet verlaten.
vragen over het leven op de kant
Zeker in de jeugdweekenden en de Kaagweken voor 12-14 jarigen is het vaak voor het eerst dat kinderen een heel weekend / week van huis zijn. We letten daarom extra goed op hoe het met uw kind gaat. Veel aandacht gaat uit naar het creëren van de Vossenholsfeer die warmte, actie en gezelligheid ademt. Onze ervaring is dat kinderen zich daar meestal snel bij thuis voelen. Daar hoort ook bij dat we ‘met zijn allen’ even helemaal weg van de wereld zijn. Zonder mobieltjes, zonder facebook en voor het eerst ook even los van thuis. Vaak spannend, maar onze ervaring is dat ze vol enthousiaste verhalen weer thuiskomen. Mocht er onverhoopt toch een probleem zijn, dan nemen wij natuurlijk contact met u op.
Tijdens de Kaagweken slaapt iedereen in het gebouw waar ook de staf verblijft. Er zijn verschillende slaapzalen met stapelbedden. De jongens en meisjes slapen altijd op een ‘eigen’ verdieping: meisjes slapen in principe op de slaapzalen beneden en jongens op de slaapzalen boven.
Ja, kinderen kiezen bij aankomst een eigen bed uit, dus als het even kan, slaap je natuurlijk gezellig naast een vriendje of vriendinnetje.
Overdag is het een en al actie. Na het eten en de theorieles doen we vaak nog een spel voordat de bel luidt en de kinderen door de hele staf naar bed worden gezongen. Hoe laat dat precies is, is afhankelijk van de leeftijd. ‘Keten op de slaapzalen’ is iets dat er natuurlijk bij hoort. Daar houden we dan ook rekening mee. Elke dag is er een “instructeur van de dag” die in de gaten houdt dat het op een bepaalde tijd (slaaptijd) toch echt stil wordt. Zeker in de jeugdweekenden letten we daar extra op omdat de kinderen na het weekend gewoon weer naar school moeten.
De meisjesverdieping en de jongensverdieping hebben een eigen toiletgroep, douches en wasgelegenheid.
Merk altijd de kleding die u meegeeft aan uw kind. Bij de afsluiting van de week of het weekend worden de gevonden voorwerpen op een tafel gelegd, zodat de kinderen en hun ouders kunnen kijken of er iets van hen tussen zit. Gevonden voorwerpen die niet worden meegenomen gaan naar een goed doel.