Zeilinstructie

We willen je écht leren zeilen: geen trucjes leren, maar écht begrijpen hoe de boot werkt. Dat betekent dat we niet zomaar een vinkje of een kruisje achter je naam zetten als je iets goed of fout doet: we gaan aan de hand van de leerpunten die voor jou belangrijk zijn aan de slag, totdat je het écht kan! We varen met twaalf zestienkwadraten die we tijdens het seizoen zelf onderhouden. Deze boten zijn zeer veilig en ideaal om te leren zeilen: gijpen, stormrondje, man-over-boord, maar ook, als je daaraantoe bent, zeilen zonder roer en zelfs ‘steigercaroussellen’. En natuurlijk leer je ook ‘hoe het hoort’ op het water.

Je zit met maximaal drie andere kinderen en één ervaren schipper aan boord. Dit zorgt ervoor dat je de persoonlijke aandacht krijgt die jij verdient en dat iedereen ook van elkaar leert. Dat is naast heel effectief ook erg leuk! Onze schippers zijn daarnaast flexibel en kunnen de lesdagen op veel verschillende manieren inrichten. Ieder kind heeft immers een ander startniveau en een andere manier van leren, en bovendien zijn de weersomstandigheden elke dag anders. Daar passen onze schippers de les op aan.

In een kampweek zeilen we iedere dag. De week bestaat uit vier lesdagen met 5-6 uur zeilinstructie per dag, en op vrijdag varen we een dagtocht. Daarnaast geven we ook theorieles over het zeilen en leren we je de knopen en voorrangsregels. Op donderdag krijg je een theorie-examen en op zaterdag een praktijkexamen. En dan natuurlijk hopen dat je je diploma hebt gehaald!

Wij leiden onze schippers (instructeurs) zelf op, waarbij we de lat zeer hoog leggen. We organiseren regelmatig onderlinge wedstrijden en oefenparcoursen om dit hoge niveau te handhaven. Onze passie voor zeilen en de jarenlange (70 jaar inmiddels) ervaring met zeilinstructie geven, hebben geleid tot een eigen instructieprogramma met een eigen theorieboek en natuurlijk verschillende typen Vossenholdiploma’s.

Als je al een diploma bij een andere zeilschool hebt gehaald of zelf al veel gezeild hebt, schatten wij aan het begin van de week jouw niveau in en word je ingedeeld voor zeildiploma A, B, C of D. De Vossenhol-diploma's sluiten heel goed aan bij andere diplomasystemen in Nederland.

Mocht je nog niet op het niveau zitten voor het behalen van een diploma, dan ga je niet met lege handen naar huis. Je krijgt een vorderingsstaat mee waarop staat wat je allemaal al kan, en waar je nog mee kan oefenen om het diploma volgend jaar wel te halen.