de kaag

De Kagerplassen, ook wel de Kaag, is het oudste watersportgebied van Nederland. Van hieruit is de watersport in Nederland tot ontwikkeling gekomen. Zo ook voor de oudste zeilschool: ’t Vossenhol!

Onze mooie zeilschool ’t Vossenhol kent een heleboel karakteristieke plekken/objecten in de omgeving van de Kaag. Achter de meeste van deze schuilt een mooi verhaal, wat vaak onder veel staf wel bekend is, maar wat wellicht voor u ook interessant en leuk is om te weten. Mocht u zelf ook een mooi verhaal hebben over de Vossenhol-omgeving of de Kaag, of een aanvulling op een van onze verhalen hebben, schroom dan niet het ons te melden!

De Kogjespolder

Het eiland aan de Dieperpoel waar wij weleens een rondje omheen zeilen, waar je vaak op moet mikken om rechtdoor te varen, waarheen weleens een expeditie is geweest en waarbij een lichtje knippert waarvan sommigen precies weten hoe vaak, heet de Kogjespolder, maar wat weten we nou eigenlijk van dit eiland? Meer weten over de Kogjespolder.


De Leeghwater

Wat is dat grote gebouw daar? Dat is het gemaal, De Leeghwater. De meeste vossenhollers weten nu al wat hier bedoeld wordt. Het gebouw dat links op ongeveer 75 meter van Jachtwerf Möllers gevestigd is, op de kruising van de Ringvaart en de Hoofdtvaart. Meer weten over de Leeghwater.

De theekoepel van warmond

Tijdens een dagtocht gehoord: ‘Haha, wat is dat voor een raar klein, wit huisje?’ ‘O, dat is het theehuisje van Warmond.’ Menig Vossenholler weet nu wat er bedoeld wordt. Het geweldig liggende theehuisje in park Leerust. Meer weten over de Theekoepel van Warmond.


De Faljerilmolen

Iedereen die ooit les heeft gehad op ’t Vossenhol kent hem wel, voornamelijk door opmerkingen als: ‘Kun je misschien even op de molen afvaren?’. Jawel, het gaat hier om de molen aan de Dieperpoel op het Faljeril. Maar, wat weten we er nou eigenlijk van? Meer weten over de Faljerilmolen.