de theekoepel van warmond

Tijdens een dagtocht gehoord: ‘Haha, wat is dat voor een raar klein, wit huisje?’ ‘O, dat is het theehuisje van Warmond.’ Menig Vossenholler weet nu wat er bedoeld wordt. Het geweldig liggende theehuisje in park Leerust. De theekoepel hoort oorspronkelijk bij het herenhuis Groot Leerust dat aan het park grenst.

Het park was in de vroegere jaren de tuin van dit huis en is in 1953 open gesteld voor publiek. De eigenaren van het theehuisje zijn de particuliere bewoners van het herenhuis. Het herenhuis was oorspronkelijk een boerderij, maar werd in 1717 omgebouwd tot herenhuis. Na een verbouwing in 1844 kreeg het dit uiterlijk.

De Theekoepel van Warmond hoort oorspronkelijk bij het herenhuis Groot Leerust dat aan het park grenst.

De koepel is gebouwd omstreeks 1815 als luxueuze, lichte koepel om in het weekend een kopje thee aan het water te drinken waar men verwarmt en droog kon zitten. Tegenwoordig wordt door vernieling en graffiti de koepel met enige regelmatig volledig geschilderd en gespoten. Omdat het huisje wit van kleur is en op een stil plekje aan het water ligt, is het een gemakkelijk doelwit voor vandalistische jeugd.

Deze prachtige koepel ligt aan de Leede, hier leggen wij aan als de dagtocht strandt in Warmond. Zoals afgesproken moeten de kampers voor de afgesproken tijd aanwezig zijn bij de bankjes, die op zo’n 25 meter van het mooie theehuisje afliggen. Als we in het vervolg over het kleine theehuisje van Warmond praten, dan weet jij in ieder geval waar het over gaat. Net als iedere andere Vossenholler!